Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Automatische-poort.be Online advies en inspiratie voor automatische poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Automatische-poort.be

Poort oprit: soorten & prijzen

Met een poort voor de oprit creëer je meer veiligheid en privacy, voorkom je dat jouw kinderen of huisdieren zomaar op straat kunnen lopen én geef je jouw woning meer karakter. Een opritpoort vervult op die manier zowel een functionele als esthetische functie. Alles over de prijzen en mogelijkheden op vlak van materiaal, uitvoering, automatisatie, … lees je in dit artikel.

Materialen oprit poort: houtmetaalaluminiumijzersmeedijzerwelk materiaal kiezen?
Lees ook
: prijs opritpoortuitvoeringenpoort automatisatieinspiratievoorbeelden

 

Materialen oprit poort

Opritpoorten zijn mogelijk in verschillende materialen, elke met hun eigen look en eigenschappen. Een overzicht van de populairste keuzes:

 

poort oprit hout 1. Houten poort oprit

Met hout kies je voor een natuurlijke en warme uitstraling dat past bij verschillende woonstijlen. Het grote voordeel van hout is dat het makkelijk bewerkbaar is en dat je het dus zonder problemen kan herschilderen als je de kleur beu bent.

Tegenwoordig is de voorbehandeling van het hout voor opritpoorten van zo’n goede kwaliteit dat het bij de plaatsing al goed bestand is tegen weersinvloeden, vocht, … Toch vraagt hout door zijn natuurlijk karakter enig onderhoud om veroudering en rotting te voorkomen. De mate waarin dat nodig is, is afhankelijk van de houtsoort. Voor een lange levensduur en beperkt onderhoud kies je best voor een duurzame houtsoort zoals hardhout of thermisch behandeld hout.

Lees hier meer over houten poorten.

 

elektrische poorten oprit metaal 2. Metalen poort oprit

Hoewel metalen poorten voor de oprit mogelijk zijn in verschillende designs, zijn ze vooral populair bij moderne woningen. Metaal is kleurvast, heel onderhoudsvriendelijk én goed bestand tegen vocht, temperatuurschommelingen en andere invloeden waardoor het een lange levensduur kent.

Om ze te bestand te maken tegen schade en roest worden metalen oprit poorten behandeld via galvanisatie of metallisatie. Daarbij worden ze als het ware van een beschermingslaag voorzien. Om de poort de gewenste uitstraling te geven, wordt vervolgens een poedercoating aangebracht, met structuur of gladde afwerking, in een RAL-kleur naar keuze.

Lees hier meer over metalen poorten.

 

aluminium opritpoorten 3. Aluminium poort oprit

Aluminium is eigenlijk een soort metaal (zie hierboven). Toch loont het om hier even dieper op in te gaan. Aluminium onderscheidt zich namelijk van andere metaalsoorten, bijvoorbeeld staal of ijzer, door zijn licht gewicht. Hoewel het erg licht is, biedt aluminium toch een grote stevigheid waardoor opritpoorten met grote overbruggingen mogelijk zijn.

Een aluminium poort voor de oprit is ook volledig roestvrij en rot niet waardoor het heel onderhoudsvriendelijk en duurzaam is. Bovendien is een afwerking mogelijk in verschillende designs en RAL-kleuren, waardoor je de look of stijl kan creëren die perfect past bij jouw woning en eigen smaak.

Lees hier meer over aluminium poorten.

 

poort voor oprit ijzer 4. Ijzeren poort oprit

Wie denkt dat ijzeren poorten voor de oprit er kil en koel uitzien, heeft het mis. Ze zijn mogelijk in verschillende kleuren en designs, gaande van modern tot klassiek. Zo kan je jouw poort perfect doen passen bij je huis en de rest van je tuin. Bovendien kies je met een ijzeren oprit poort voor een onderhoudsvriendelijk, robuust en stevig exemplaar dat lang meegaat.

Hou er rekening mee dat een ijzeren poort heel zwaar kan zijn, zeker als je kiest voor een gesloten afwerking. Dat kan een invloed hebben op de plaatsing en kostprijs. Om die reden wordt vaak gekozen voor een ijzeren opritpoort met een open structuur of een combinatie van ijzer met een ander materiaal zoals hout (zie foto links).

Lees hier meer over ijzeren poorten.

 

smeedijzeren opritpoorten 5. Smeedijzeren poort oprit

Hoewel ze ook mogelijk zijn in strakke en moderne designs, kennen we smeedijzeren oprit poorten vooral in de vorm van sierpoorten met decoratieve elementen. Denk daarbij aan krullende patronen of de afwerking van de spijlen met ornamenten (bvb. in krul-, pijl- of dennenappelvorm. We zien ze vooral bij klassieke woningen.

Smeedijzer is ijzer dat gemaakt wordt door het te smeden. Het ijzer wordt daarbij verhit om het in de gewenste vorm te buigen. Omdat dit een heel arbeidsintensief productieproces is, komen opritpoorten volledig uit smeedijzer niet meer zo vaak voor. Sierpoorten worden steeds vaker gemaakt van staal of een combinatie van staal en smeedwerk.

Lees hier meer over smeedijzeren poorten.

 

Welk materiaal kies ik best?

Dat hangt onder meer af van de gewenste look. Wil je een natuurlijke en warme look? Kies dan voor hout. Dat past bovendien bij verschillende woonstijlen. Metaal, aluminium en ijzer zijn vooral populair voor het creëren van een moderne en strakke look. Smeedijzeren oprit poorten met decoratieve elementen lenen zich dan weer specifiek voor klassieke woningen. Doordat er verschillende mogelijkheden zijn op vlak van design, vorm en kleur, kan je binnen elk materiaal eigenlijk verschillende stijlen en looks creëren.

Hou bij je keuze ook rekening met de eigenschappen van een bepaald materiaal. Tenzij je het behandelt of kiest voor een duurzame soort, vraagt hout meer onderhoud dan de andere materialen. Metaal, aluminium en ijzer zijn bijvoorbeeld minder onderhevig aan vocht en temperatuurschommelingen dan hout. Hout, ijzer en staal kunnen dan weer heel zwaar zijn, terwijl aluminium heel licht is en grote overspanningen mogelijk maakt.

Het is ook perfect mogelijk om materialen met elkaar te combineren. Erg populair is bijvoorbeeld de combinatie van een ijzeren of metalen frame met houten bekleding (zie onderstaande foto).

Tip: vraag raad aan een professionele installateur. Deze kan je gepast adviseren over de verschillende materialen en helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

 

Prijs poort oprit

De belangrijkste prijsbepalende factoren voor een oprit poort zijn de afmetingen, het gewicht, het soort bediening (manueel of elektrisch), de montagekosten, eventuele extra voorzieningen (bvb. een loopdeur) en de gekozen materialen, kleuren en structuur.

Omdat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren is het moeilijk om er een vast bedrag op te plakken. Je kan er van uitgaan dat de prijzen voor een opritpoort op maat starten vanaf € 750 en kunnen oplopen tot € 5.000 of meer (incl. btw en plaatsing). Benieuwd naar een prijs op maat van jouw wensen en project? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele installateurs via de offertepagina.

 

 

Mogelijke uitvoeringen

 1. Schuifpoort of draaipoort?

  Bij een draaipoort draaien de poortvleugels naar binnen of naar buiten open. Hou er bij de plaatsing dan wel rekening mee dat er voldoende ruimte moet zijn om de poort te kunnen openen.

  Een schuifpoort wordt op een rail gemonteerd zodat ze zijdelings wegschuift als je ze opent. Je oprit moet dus wel breed genoeg zijn om de poort volledig te kunnen openen. Het voordeel van een schuifpoort is dat je geen plaats moet voorzien voor opendraaiende poortvleugels. Je kan de auto daardoor bijvoorbeeld zonder problemen tot tegen de poort parkeren.

 2. Enkele of dubbele oprit poort?

  Zowel schuif- als draaipoorten zijn mogelijk in een enkele of dubbele uitvoering. Een enkele opritpoort bestaat uit 1 poortvleugel die naar binnen of buiten draait of zijdelings wegschuift als je de poort opent.

  Een dubbele opritpoort heeft 2 poortvleugels die van elkaar wegdraaien of schuiven als je de poort opent.

 3. Open of gesloten oprit poort?

  Gesloten poorten zijn volledig dicht en ondoorzichtig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij opritpoorten die bestaan uit een dichte plaat of aaneensluitend lattenwerk. Dit type biedt zonder twijfel het meeste privacy. Een volledig gesloten poort kan wel snel heel zwaar worden, wat vanzelfsprekend ook een invloed heeft op de plaatsing en kostprijs.

  Bij een open poort behoud je de doorkijk, bijvoorbeeld via spijlen of lattenwerk. Dat kan handig zijn als je controle wil houden op de buitenomgeving.

 

Elektrische poort oprit

De bediening van opritpoorten kan manueel of elektrisch gebeuren.

 • Manuele bediening: dit is de goedkoopste oplossing omdat je geen poortmotor moet voorzien. Hou er dan wel rekening mee dat je de poort telkens zelf moet openen en sluiten. Zeker bij grote en zware oprit poorten kan dat erg moeilijk zijn.
 • Elektrische bediening: hierbij opent de poort voor de oprit zichzelf automatisch via een motor die je bedient via een codeslot, smartphone, schakelaar of afstandsbediening. Als je een nieuwe opritpoort laat plaatsen, kan je onmiddellijk kiezen voor elektrische bediening. Een bestaande poort automatiseren behoort echter ook tot de mogelijkheden. De automatisatie hoeft bovendien niet te gebeuren door hetzelfde bedrijf dat de poort geplaatst heeft.

Bij automatische poorten is de prijs van de poortmotor afhankelijk van het type en merk van de motor en de grootte en het gewicht van de poort. Hoe groter en zwaarder de opritpoort, hoe groter het vermogen van de motor moet zijn en hoe hoger de prijs. Reken voor een garagepoortmotor op een gemiddelde prijs tussen de € 200 en 1.000  (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend advies en een prijs op maat van professionele installateurs via de offertepagina.

 

 

Inspiratievoorbeelden

Poorten voor de oprit zijn mogelijk in verschillende designs en stijlen. Hieronder enkel inspirerende voorbeelden.

 

Moderne oprit poorten

Onderstaand voorbeeld bewijst dat metaal zich uitstekend leent voor het creëren van een moderne en strakke look. Er werd gekozen voor een draaipoort met 2 poortvleugels. De dichte structuur van de poort werkt de strakke look in de hand en voorkomt inkijk.

oprit poort

 

Hout past bij verschillende woonstijlen en dus ook bij moderne woningen. Door het design recht en simpel te houden, kan je met een houten poort voor de oprit een heel strak resultaat bekomen. De onderstaande schuifpoort is daar een mooi voorbeeld van. Er werd gekozen voor aaneensluitende houten latten, waardoor de structuur gesloten is en inkijk voorkomen wordt. Bovendien komt de warme en natuurlijke look van de houten poort mooi tot zijn recht naast de witte sierpleister.

houten poort oprit

 

Ontdek meer inspirerende voorbeelden van moderne opritpoorten in dit artikel.

 

 

Landelijke oprit poorten

Onderstaande foto maakt duidelijke dat een houten opritpoort een ideale keuze is als je een landelijk look wil creëren. Tip: kies voor een poort in een lichte houtskleur, dat past perfect bij een landelijke stijl. Bij deze draaipoort werd gekozen voor hardhout. Het grote voordeel van deze houtsoort is dat het op zich al goed bestand is tegen weersinvloeden en dat je het onbehandeld kan plaatsen. Na verloop van tijd vergrijst het hout op een natuurlijke manier, met een authentieke uitstraling als resultaat.

landelijke sierpoort in hout

 

Metaal hoeft niet noodzakelijk gelijk te staan aan een moderne en strakke look. Je kan er ook perfect een landelijke stijl mee creëren. Op onderstaande foto zie je een poort voor de oprit die bestaat uit een combinatie van metaal met hout. Het hout zorgt voor de gesloten structuur waardoor je niet door de poort heen kan kijken. De rail onderaan maakt duidelijk dat het hier gaat om een schuifpoort. De poortvleugel schuift dan weg tussen de struiken als je de poort opent.

poort oprit

 

Ontdek meer inspirerende voorbeelden van landelijke opritpoorten in dit artikel.

 

 

Sierpoorten

Smeedijzeren poorten kennen we vooral in de vorm van sierpoorten, die je herkent aan de decoratieve elementen. Onderstaande dubbele draaipoort is daar een typisch voorbeeld van. Door de spijlen heeft de poort een volledig open structuur. Daarbij worden rechte lijnen gecombineerd met ronde vormen. Ook heel kenmerkend is de sierlijke afwering van de bovenkant van de poort.

poort voor oprit smeedijzer

 

Zoals we al zeiden, kan een volledig ijzeren poort met gesloten structuur heel zwaar zijn. Daarom wordt vaak gekozen voor een combinatie van ijzer met een ander materiaal. Op onderstaande foto zie je een combinatie van een ijzeren poort met houten bekleding. Zo combineer je de eerder ‘koele’ look van ijzer met de warme uitstraling van hout. Door de sierlijke afwerking van de bovenkant van de poort wordt een klassieke stijl gecreëerd die aansluit bij de sierpoorten. Het aaneensluitend houten lattenwerk zorgt ervoor dat er geen doorkijk is. Net zoals bij bovenstaand voorbeeld, gaat het hier om een dubbele draaipoort met 2 poortvleugels.

oprit poort ijzer met hout

 

Ontdek meer inspirerende voorbeelden van sierpoorten in dit artikel.

 

Vrijblijvend offertes op maat ontvangen?

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen