Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Automatische-poort.be Online advies en inspiratie voor automatische poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Automatische-poort.be

Houten tuinpoort: voordelen, prijzen & inspiratie

Wil je je tuin of oprit stijlvol afbakenen? Dan is een houten tuinpoort absoluut het overwegen waard. Zeker als je houdt van die authentieke, tijdloze charme van een natuurproduct als hout. Bovendien kan je bij zo’n houten poort in je tuin kiezen uit talloze mogelijke uitvoeringen. Welke poort past het meest bij jouw wensen, smaak én budget? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Houtsoorten voor tuinpoorten
Mogelijke uitvoeringen
Tuinpoorten in hout: prijzen
Houten tuinpoort: 4 voorbeelden
Ontvang nu je offertes

 

 

Waarom kies ik voor een houten tuinpoort?

De luxueuze look en universele schoonheid van een houten poort springen onmiddellijk in het oog. Maar zo’n natuurproduct heeft natuurlijk nog meer voordelen dan enkel zijn uitstraling. Een tuinpoort in hout kies je ook vanwege deze grote troeven:

 • Op maat van elke woning en budget: hout kan landelijk ogen, maar past ook bij moderne woningen als je kiest voor een strakker ontwerp. Bovendien bestaan er houten poorten in verschillende prijsklassen. Van duurdere hardhouten tuinpoorten tot houten tuinpoortjes in een houtsoort met een lagere duurzaamheidsklasse.
 • Lange levensduur: na verloop van tijd heeft je hout onvermijdelijk een onderhoudsbeurt nodig (oliën, beitsen, …). Maar het goede nieuws is dat je poort dankzij zo’n onderhoud heel lang meegaat. Bij hardhout gaat het zelfs om een levensduur van 25 jaar en langer.
 • Duurzaam en milieuvriendelijk: hout is een natuurproduct dat volledig hernieuwbaar is. De keuze voor hout is dus een keuze voor een gezondere planeet. Let er wel op dat je kiest voor een houtsoort die afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Vraag daar zeker naar bij je expert.
 • Makkelijk te combineren met andere materialen: hout laat zich makkelijk combineren met materialen als aluminium, staal, … Zo krijgt je poort nog net dat tikkeltje extra cachet.
 • Vlot te bewerken: wil je je poort later nog verven in een andere kleur? Of merk je een paar krassen op? Geen probleem, een product als hout laat zich makkelijk overschilderen, schuren en herstellen.

Een houten tuinpoort kopen? Vergelijk dan zeker de poorten van meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op al je mogelijkheden, de gangbare prijzen, de uitvoertermijnen, … Kom nu in contact met meerdere experts in jouw buurt!

houten tuinpoort

 

Houtsoorten voor tuinpoorten

Wil je jouw gedroomde tuinpoort in hout samenstellen? Dan is de houtsoort een belangrijke knoop om door te hakken. Dat type hout bepaalt niet alleen de kostprijs van je toekomstige poort, maar ook de uitstraling, de duurzaamheid, het onderhoud, … Je kan kiezen voor 1 van deze 3 houtsoorten:

 

1. Tropisch hardhout

Afrormosia, afzelia, padouk, …: er bestaan meerdere geschikte tropische hardhoutsoorten voor jouw toekomstige poort. Die hebben allemaal de duurzaamheidsklasse I en zijn dus uiterst geschikt voor buitentoepassingen als poorten, ramen, bijgebouwen, … De meest kwalitatieve soorten gaan een leven lang mee, mits een tijdig onderhoud. Uiteraard hangt hieraan natuurlijk ook een hoger prijskaartje vast.

 

2. Europees hardhout

Wil je het liefst een hardhouten tuinpoort? Dan kan je naast tropisch hout ook voor Europees hout kiezen. Denk bv. aan eik of kastanje. Ook deze houtsoorten gaan lang mee en hebben een fraaie uitstraling. Bovendien is deze keuze nog milieuvriendelijker omdat er minder transport voor nodig is. Zeker het overwegen waard als je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden.

 

3. Thermowood

Gaat het om een kleiner houten tuinpoortje? En hou je het graag iets budgetvriendelijker? Dan kies je beter voor thermowood. Dergelijk hout heeft een hittebehandeling ondergaan om zo nog langer mee te gaan. Ook geïmpregneerd hout is een mogelijkheid. Het gaat dan bv. om houtsoorten als grenen of vuren die dankzij een impregnatie beter bestand zijn tegen vocht, uv-straling, …

 

Mogelijke uitvoeringen van houten tuinpoorten

Naast de houtsoort moet je natuurlijk nog een aantal keuzes maken voor een houten tuinpoort op maat. Wat bespreek je nog allemaal met je vakspecialist? Enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:

 

 • Type tuinpoort: afhankelijk van jouw tuin of oprit zijn er meerdere types poorten mogelijk. Een houten looppoort is bv. een klein tuindeurtje waar je enkel te voet of met je fiets door kan. Heb je een grotere poort nodig? Dan kies je in overleg met je plaatser best voor een schuifpoort of een draaipoort.
 • Enkele of dubbele poort: een kleiner houten tuinpoortje is een enkele poort met slechts 1 vleugel die opendraait. Bij grotere draaipoorten kan je ook voor een dubbele houten tuinpoort kiezen. Dat is handig bij een bredere oprit en ziet er bovendien ook erg stijlvol en statig uit.
 • Stijl van de tuinpoort: hou je het graag modern en minimalistisch? Dat kan perfect met een strakke, rechthoekige vorm zonder gefreesde lijnen en andere tierlantijntjes. Maar ook een landelijke, rustieke uitstraling met gebogen vormen, verschillende onderverdelingen, … is zeker mogelijk. Kortom, jij bepaalt helemaal zelf de stijl van je tuinpoort in hout.
 • Bediening van de poort: deze factor hangt vooral van de afmetingen van je poort af. Kleine, houten tuinpoortjes draai je gewoon open met een hendel. Gaat het eerder om een grotere schuifpoort? Dan laat je je poort best automatiseren. Professionele plaatsers hebben veel ervaring met zulke automatische poorten (detectoren, soft start en close-systeem, geruisloze aandrijving, …).
 • Open of gesloten: heb je graag een poort met houten spijlen waar je door kan kijken? Of liever meer privacy met een volledig gesloten tuinpoort? Ervaren plaatsers bieden een breed gamma aan zowel open als gesloten poorten.
 • Extra functies of niet: jij bepaalt helemaal zelf in hoeverre je je tuinpoort in hout laat afwerken. Wil je bv. een ingebouwde parlofoon? Je huisnummer laten bevestigen op de poort, eventueel met een brievenbus? Of verlichting laten aanbrengen? Vraag zeker naar de opties bij de experts die je contacteert.

 

TIP: ontvang meerdere voorstellen voor jouw tuinpoort in hout!

Wil je een breed overzicht van alle mogelijkheden voor jouw houten poort? Vraag dan gewoon voorstellen aan bij meerdere experts in je buurt. Zo zie je welke uitvoeringen er zijn, hoeveel die kosten, hoe je je poort kan laten afwerken, … Dat is de beste garantie op een doordachte keuze voor jouw toekomstige houten tuinpoort.

Meerdere experts in je buurt vergelijken? Simpel, vul gewoon ons offerteformulier in en meerdere ervaren vakbedrijven nemen contact met je op voor een vrijblijvend voorstel. Ontvang nu meerdere offertes op maat!

 

Tuinpoorten in hout: prijzen

De kosten voor een houten tuinpoort hangen vooral af van het type en de houtsoort. Zo kan je zelf al een klein houten tuinpoortje kopen voor 300 à 600 euro (incl. btw). Gaat het eerder om een grotere tuinpoort in hout en schakel je een vakbedrijf in? Dan mag je eerder rekenen op startprijzen vanaf 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: de prijzen kunnen behoorlijk verschillen van vakbedrijf tot vakbedrijf. Het loont dus sterk de moeite om meerdere prijsvoorstellen naast elkaar te leggen. Zo vergelijk je niet enkel de prijzen zelf, maar ook de mogelijke uitvoeringen, adviezen, … Start je aanvraag hier!

 

4 voorbeelden van houten tuinpoorten

Nog niet helemaal zeker hoe jouw toekomstige poort eruit moet zien? De onderstaande 4 voorbeelden brengen je misschien wel op ideeën:

 

VOORBEELD 1: luxueuze hardhouten tuinpoort met landelijke look

hardhouten tuinpoort

Heb je een grotere woning met een brede oprit? Dan is een houten schuif- of draaipoort ideaal. In het bovenstaande voorbeeld kozen de eigenaars voor een dubbele houten tuinpoort met 2 draaiende vleugels. De gebogen vorm en de zwarte stalen hendels geven de poort een rustieke uitstraling. Ook zo’n draaipoort kan je bovendien laten automatiseren.

 

 

VOORBEELD 2: houten schuifpoort met metalen omlijsting

houten schuifpoort tuin

Een tuinpoort in hout hoeft niet noodzakelijk synoniem te staan met een landelijke stijl. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld. Deze gesloten, hardhouten tuinpoort met een schuifsysteem oogt eerder strak en minimalistisch. De combinatie met een zwart metalen omlijsting benadrukt dat moderne karakter nog.

 

 

VOORBEELD 3: dubbele houten tuinpoort in padouk

dubbele houten tuinpoort

Kleinere houten tuinpoortjes zijn uiteraard budgetvriendelijker. Maar heb je meer ruimte nodig als overgang tussen je tuin en de openbare weg? Dan is een dubbele houten tuinpoort als het voorbeeld hierboven zeker geen overbodige luxe. Voor de nodige privacy hebben de eigenaars bovendien gekozen voor een gesloten uitvoering in de tropische hardhoutsoort padouk.

 

 

VOORBEELD 4: grote houten tuinpoort in thermowood

grote houten tuinpoort

Heb je een erg brede oprit? Ook dan is een houten poort zeker mogelijk. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om 2 draaipoorten en een kleiner looppoortje in 1 grote constructie. De gebogen lijnen en de houten spijlen zorgen voor een rustieke flair die past bij de bakstenen gevel en de klinkers op de oprit.

 

 

Vrijblijvend offertes op maat ontvangen?

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen