Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Automatische-poort.be Online advies en inspiratie voor automatische poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Automatische-poort.be

Toegangspoort: soorten, materialen & prijzen

Een toegangspoort aan je woning heeft tal van voordelen. Denk maar aan ongewenste gasten buiten houden, privacy, veiligheid, … Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan dus jouw toegangspoort volledig vormgeven hoe jij dat wil. Ben je benieuwd naar de opties, prijzen en aandachtspunten? Of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw toekomstige poort? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten toegangspoorten
Toegangspoort: materialen
Toegangspoorten: prijzen
Belangrijke aandachtspunten
4 inspirerende voorbeelden
Kom in contact met vaklui!

 

 

Waarom kiezen voor een toegangspoort?

Waarom zou je ervoor kiezen om een toegangspoort te laten plaatsen? Hoewel de esthetische functie doorgaans erg belangrijk is, heeft zo’n poort ook meerdere andere voordelen:

 • Privacy: ben je erg gesteld op je privacy? Dan kan een toegangspoort daarbij helpen. Zo’n poort zorgt er in veel gevallen voor dat buitenstaanders niet direct in je woning kunnen kijken.
 • Veiligheid: een toegangspoort vormt een barrière om je domein te betreden. Op die manier kan je dus gemakkelijker indringers tegenhouden. Omgekeerd geldt dan weer dat je kinderen of huisdieren niet zomaar de straat kunnen oversteken.
 • Luxueuze uitstraling: de eerste indruk die iemand van je woning opdoet, is vaak blijvend. Daarom kan je er waarde aan hechten dat het eerste beeld van je domein luxe opwekt. Een toegangspoort op maat is vast en zeker zo’n stijlvolle blikvanger.
 • Veel uitvoeringsmogelijkheden: ben je een liefhebber van de moderne stijl? Of gaat jouw voorkeur eerder uit naar een landelijke of klassieke look? Wil je graag een automatische toegangspoort? Waar je ook van houdt, er is voor elk wat wils.

Ben je op zoek naar ervaren vakspecialisten voor jouw toegangspoort? Je kan gratis en vrijblijvend met zulke bedrijven in contact komen via onze offerteservice!

toegangspoort

 

Soorten toegangspoorten

Er zijn heel wat verschillende soorten toegangspoorten op de markt. Voor welk type je het beste kiest, hangt af van wat mogelijk is in jouw situatie en je persoonlijke voorkeuren. Hieronder geven we alvast een woordje uitleg per soort toegangspoort:

 • Draaipoort: een draaipoort bestaat uit 1 of 2 delen die je naar binnen of buiten kan opendraaien. Het is essentieel dat er genoeg ruimte is voor of achter de poort om die te kunnen openen. Langs de zijkanten is er dan weer minder ruimte nodig.
 • Schuifpoort: een schuifpoort schuift langs de zijkant open en heeft daardoor in de breedte ruimte nodig. Maar toch zorgt zo’n poort voor een grote plaatsbesparing, omdat ze niet naar binnen of buiten openslaat. Bij dit type kan je zowel kiezen voor één (enkele toegangspoort) als voor meerdere panelen (dubbele toegangspoort).
 • Looppoort: een looppoort is een klein tuindeurtje waar je enkel te voet of met je fiets door kan. Auto’s passen er dus niet door. Maar zo’n poortje kan nog steeds van pas komen aan de voor-, achter- of zijkant van je tuin om je domein vlot te betreden en mooi af te werken.

 

Toegangspoorten: materialen

Ook qua materialen is er een brede waaier aan keuzemogelijkheden. Hout, metaal en PVC zijn de meest voorkomende materialen. Elke soort heeft zo z’n unieke voor- en nadelen. Lees hieronder alvast een beknopte uitleg per type:

 • Houten toegangspoort: de grootste troef van een toegangspoort uit hout is de warme en natuurlijke uitstraling. Daarnaast is hout erg veelzijdig en gemakkelijk te bewerken. Nadeel is wel dat het enig onderhoud vergt. Je kan kiezen uit verschillende soorten hout, zoals bv. een eiken toegangspoort.
 • Metalen toegangspoort: een toegangspoort uit metaal heeft een lange levensduur, is licht en toch erg stevig. Bovendien vergt metaal amper onderhoud. Je kan een metalen toegangspoort volledig naar wens vormgeven, al hangt daar doorgaans wel een hoger prijskaartje aan vast.
 • PVC toegangspoort: een PVC toegangspoort is ietsje minder courant dan een poort in hout of metaal. Toch brengt kunststof heel wat voordelen met zich mee. Zo is het onderhoudsarm, licht en kent het materiaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Welk materiaal kies ik het best voor mijn toegangspoort?

Hoe jij je toegangspoort wil vormgeven, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur. Wil je graag een onderhoudsarme poort, maar heb je slechts een beperkt budget? Dan past een PVC poort perfect. Ben je eerder op zoek naar een natuurlijke uitstraling? Dan is hout ideaal. Toch liever een strakke en stevige toegangspoort? Kies dan voor metaal.

Heb je graag advies over welke toegangspoort het meest geschikt is in jouw situatie? Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt!

 

Toegangspoorten: prijzen

Hoeveel kost een toegangspoort? Dat hangt van een aantal factoren af. Het materiaal, de afmetingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, de extra’s, … spelen allemaal mee in de prijsbepaling. Hieronder vind je alvast een tabel met richtprijzen:

Soort toegangspoortGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Metalen toegangspoortvanaf € 3.000
Houten toegangspoortvanaf € 2.000
PVC toegangspoortvanaf € 500

OPGELET: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Het kan zijn dat het uiteindelijke kostenplaatje voor jouw toegangspoort hiervan verschilt. Wil je graag een offerte op maat ontvangen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale vaklui. Start je aanvraag hier!

 

Belangrijke aandachtspunten

Los van het type toegangspoort en het gekozen materiaal zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Hieronder lees je meer over enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Automatiseren: wil je graag extra comfort? Dan is het aangeraden om voor een elektrische toegangspoort te kiezen. Op die manier hoef je ze niet meer handmatig te openen. Je kan kiezen voor verschillende bedieningen: een afstandsbediening, een klavier, een schakelaar, … Het is overigens ook mogelijk om een bestaande poort te automatiseren.
 • Vormgeving: zoals eerder aangehaald, kan je een toegangspoort volledig naar wens vormgeven. Voor welke kleur kies je? In welke stijl wil je de poort laten uitvoeren? Wil je graag bepaalde onderverdelingen? Op die manier bekom je een unieke toegangspoort.
 • Beveiliging: een toegangspoort zorgt al voor een bepaald veiligheidsgevoel. Toch kan je nog extra beveiligingsmaatregelen nemen. Zo kan je ook camera’s laten installeren of een intercom plaatsen, zodat je kan zien wie er zich aan de poort bevindt, vooraleer je ze opent.
 • Onderhoud: uiteraard moet je een toegangspoort ook onderhouden. Hoe dat moet, hangt af van het gekozen materiaal. Zo vergt een houten poort ietsje meer onderhoud, omdat je die doorgaans moet oliën of beitsen. Een metalen of PVC poort zijn gemakkelijker in onderhoud.
 • Toegangspoort op maat: wil je liever geen prefab toegangspoort, maar een unieke luxueuze variant? Dat is voor onze professionals geen probleem! Zij voorzien voor jou graag een toegangspoort op maat.

 

4 inspirerende voorbeelden van toegangspoorten

Ben je nog niet zeker van de vormgeving van jouw toegangspoort? Dan haal je uit onderstaande voorbeelden ongetwijfeld inspiratie. Let op: dit zijn slechts enkele voorbeelden. In werkelijkheid zijn er nog heel wat meer uitvoeringen mogelijk.

 

VOORBEELD 1: schuifpoort in combinatie met looppoortje

toegangspoort lage poort

In dit voorbeeld zien we een metalen schuifpoort in combinatie met een looppoort. De eigenaars kozen voor een relatief lage poort met een open structuur, zodat hun woning niet volledig afgesloten lijkt. De camera en het intercom-systeem dragen dan weer bij aan het algemene veiligheidsgevoel.

 

 

VOORBEELD 2: gestreepte aluminium poort met veel privacy

toegangspoort privacy

Deze toegangspoort is een tikkeltje soberder dan het vorige voorbeeld. In dit geval zien we een hoge aluminium poort, die het uitzicht naar de woning volledig blokkeert. Daarom kunnen de bewoners rekenen op heel wat privacy. Verder kozen de eigenaars voor een donkere kleur, die perfect past bij het houten hek.

 

 

VOORBEELD 3: metalen looppoort met steenkorven tuinafsluiting

toegangspoort looppoort

Hoewel de focus van deze foto de steenkorven tuinafsluiting is, richten we je aandacht graag op het looppoortje ernaast. Die sluit perfect aan bij de stijl van de afsluiting. Een looppoort is erg handig om te voet of met de fiets je domein te betreden.

 

 

VOORBEELD 4: moderne, metalen toegangspoort

toegangspoort metaal

Deze sobere metalen toegangspoort straalt klasse en luxe uit. De schoonheid zit in de eenvoud. De eigenaars kozen niet voor sierlijke afwerkingen of unieke kleuren. Door te gaan voor een strak design en een donkergrijze kleur past deze schuifpoort perfect in het moderne, tijdloze plaatje van de rest van de woning.

 

 

Vrijblijvend offertes op maat ontvangen?

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen