Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Automatische-poort.be Online advies en inspiratie voor automatische poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Automatische-poort.be

Tuinpoort plaatsen: uitvoeringen & materialen

Een tuinpoort zorgt ervoor dat je woning en/of tuin goed afgesloten zijn en verzekert zo jouw privacy en veiligheid. Het beschermt tegen ongewenste gasten en voorkomt dat kinderen of huisdieren weglopen. Naast een functionele reden hebben tuinpoorten natuurlijk ook een decoratief doel. Alles over de materialen, uitvoeringen, prijzen, … van een toegangspoort lees je hier.

 

 

Uitvoering tuinpoortMateriaal Plaatsingskosten
Metalen tuinpoortHouten tuinpoort
Looppoort (1 x 0,6m)€ 100€ 20 - 100€ 50 - 150
Draaipoort (3 x 1m)€ 500 - 1.000€ 300 - 3.000€ 150 - 200
Schuifpoort (3 x 1m)€ 1.000 - 2.000€ 2.000 - 5.000€ 800 - 1200
Dit zijn richtprijzen. De prijzen kunnen sterk schommelen afhankelijk van de vakman, de gewenste uitvoering en afwerking, de gekozen houtsoort, ... Benieuwd naar een duidelijk prijsvoorstel op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Uitvoeringen toegangspoort

Een poort voor in de tuin is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

tuinpoortje 1. Looppoort

Een looppoort of tuindeur is een klein tuinpoortje dat enkel doorgang biedt aan voetgangers. Er kan bijvoorbeeld geen auto doorheen.

Hoewel ze ook als afsluiting van een volledig domein kunnen dienen, plaats je deze tuinpoortjes eerder aan de zijkant van het huis. Om zo de doorgang van de voortuin naar de achtertuin te beveiligen.

 

draaipoort tuinpoort op maat 2. Draaipoort

Een draaipoort is zonder twijfel de meest traditionele tuinpoort. Deze poort bestaat uit 1 of 2 delen die naar binnen of buiten opendraaien.

Opdat je ze zonder problemen kan openen, is het belangrijk dat je voldoende ruimte ter beschikking hebt aan de binnen- of buitenkant van de toegangspoort.

 

schuifpoort als tuinpoort plaatsen 3. Schuifpoort

Een schuifpoort zorgt voor plaatsbesparing omdat ze, in tegenstelling tot een draaipoort, niet naar binnen of buiten openslaat.

Een schuifpoort schuift langs de zijkant open en heeft dus meer plaats nodig in de breedte. Hoewel een schuifpoort standaard bestaat uit 1 stuk, kan je ook kiezen voor een dubbele uitvoering.

 

 

 

Materialen tuinpoort

Naast de uitvoering moet je natuurlijk ook het materiaal voor jouw tuinpoort kiezen. Welk materiaal je kiest hangt vooral af van je eigen smaak. Zorg er ook voor dat de tuinpoort past bij de stijl van je woning en tuin. Zo vormt alles een mooi geheel.

Hoewel er ook andere materialen mogelijk zijn, bijvoorbeeld PVC, zijn metaal en hout de populairste materialen voor tuinpoorten. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 

1. Metalen poort tuin (ijzer, staal, aluminium)

 • Duurzaam dankzij speciale behandelingen zoals poederlakken, galvaniseren, verzinken, …
 • Lange levensduur: metalen poorten gaan 2 tot 3 keer langer mee dan houten tuinpoorten.
 • Veelzijdig materiaal dat makkelijk vervormd kan worden: erg geschikt voor staafmatpoorten, sierpoorten en spijlenpoorten.
 • Licht maar stevig materiaal
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Mogelijk in verschillende kleuren.
 • Kleurvast

 

tuinpoort zwart

 

2. Houten poort tuin

Houten poorten zijn vooral populair om hun warme en natuurlijke uitstraling. Verder is het een ecologisch en recycleerbaar materiaal dat ook makkelijk te bewerken is. Door dat laatste zijn er heel wat mogelijkheden op vlak van vormgeving. De nadelen? Hout is een vrij zwaar materiaal en vraagt in vergelijking met metaal meer onderhoud. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar:

 

» Hardhout (vb. padoek of iroko)

 • Levensduur van meer dan 25 jaar.
 • Relatief duur in vergelijking met geïmpregneerd hout.
 • Heeft geen bewerking nodig.
 • Natuurlijk vergrijzingsproces: indien je dat wil kan je vergrijzing voorkomen door het hout te bewerken met olie of verf.

 

» Geïmpregneerd hout

 • Via een speciale techniek verduurzaamd om het bestand te maken tegen houtrot, schimmel, verkleuring en andere invloeden.
 • Levensduur van 10 à 15 jaar.
 • Goedkoper dan hardhout.

 

tuinpoort hout

 

Afwerking van het tuinpoortje

Wil je een tuinpoort plaatsen, dan moet je over meer beslissen dan alleen de uitvoering en het materiaal.

De vormgeving bijvoorbeeld. Ga je voor een rechte, strakke toegangspoort of wil je het wat sierlijker? Bijvoorbeeld met een afgeronde bovenkant of spijlen? Ga je voor een volledig dichte, afgesloten tuinpoort? Of mag er nog doorkijk zijn, bijvoorbeeld via lattenwerk?

In welke kleur wil je jouw poort in de tuin? Bij hout is de keuze vrij beperkt. Je kan de kleur van een houten tuinpoort wel veranderen door ze te oliën of te verven. PVC toegangspoorten zijn standaard verkrijgbaar in een ruim aanbod aan kleuren. Hetzelfde geldt voor metalen tuinpoorten. Deze kan je via een speciale coating van de gewenste kleur laten voorzien. Weet wel dat de standaard basiskleuren goedkoper zijn dan speciale kleuren.

Naast de standaard modellen die altijd beschikbaar zijn kan je ook kiezen voor maatwerk. Je hebt dan volledige keuzevrijheid op vlak van afmetingen, materiaal, … In de mate van het mogelijke kan je bij maatwerk ook zelf het ontwerp van je tuinpoort bepalen. Zo ben je verzekerd van een uniek exemplaar zoals niemand anders er een heeft.

Tip: Schakel een vakman in. Deze kan je met zijn al zijn kennis en ervaring goed adviseren over de verschillende mogelijkheden (zowel op vlak van uitvoering, vormgeving, materialen, kleuren, …) en helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende plaatsers van tuinpoorten via de offertepagina.

 

 

Poort tuin automatiseren

Een tuinpoort kan je manueel of mechanisch bedienen. Hou in het achterhoofd dat tuinpoorten meestal groot en zwaar zijn. Daardoor wordt handmatige bediening als nel moeilijk.

Bij mechanische bediening opent je poort in de tuin automatisch via een poortmotor. De bediening gebeurt via een afstandbediening, een codeslot, schakelaar, via je smartphone, …

Voor een automatische tuinpoort kan je rekenen op een meerprijs (bovenop de prijs van de manuele variant) vanaf €500 à €600 (incl. montage van de motor). De prijzen kunnen ook veel hoger oplopen, afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van de poort en de kracht en het merk van de motor.

 

Vrijblijvend offertes op maat ontvangen?

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen